COVID-19 Pandemisi Sürecinde Çalışan Hemşirelerin Anksiyete ve Umutsuzluk Düzeylerinin Belirlenmesi - Abdulkerim Bayülgen; Fatma Hikmet Yeşil; Melek Yeşil Bayülgen; Hayriye Akcan Türksever (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: COVID-19 son dönemde ortaya çıkan koronavirüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalık ve halk sağlığısorunudur. Hemşireler salgında sağlık iş gücünün en büyük bölümünü oluşturan sağlık profesyonelleridir.Amaç: Bu araştırma COVID-19 pandemisi sürecinde çalışan hemşirelerin anksiyete ve umutsuzluk düzeylerinibelirlemek amacıyla planlanmıştır.Yöntem: Bu araştırma kesitsel tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Araştırma Adana ilindeki bir devlet hastanesindeçalışan 246 hemşire ile gerçekleştirildi. Veriler Koronavirüs Anksiyete Ölçeği (KAÖ) ve Beck UmutsuzlukÖlçeği (BUÖ) kullanılarak çevrim içi olarak toplandı. İstatistiksel analiz için tanımlayıcı istatistikler,Student t-testi, one-way Anova ve Levene testi kullanıldı.Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin %82,1’inin kadın, %40,2’sinin 26-35 yaş aralığında ve%32,9’unun serviste çalıştığı belirlendi. Örneklemin %84,1’inin COVID-19 testi yaptırdığı ve %72,4’ününCOVID-19 hastasına bakım verdiği belirlendi. Hemşirelerin Koronavirüs Anksiyete Ölçeği puan ortalaması11,3 ± 4,3, Beck Umutsuzluk Ölçeği puan ortalaması ise 8,8 ± 6,1 olarak saptandı. Araştırmada yaş ile KoronavirüsAnksiyete Ölçeği puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı fark belirlendi (p lt; 0,046).Koronavirüs Anksiyete Ölçeği ve Beck Umutsuzluk Ölçeği puanları arasında anlamlı düzeyde pozitif ilişkiolduğu saptandı (r = 0,362, p lt; 0,001).Sonuç: COVID-19 pandemisi sürecinde hemşirelerin anksiyete düzeyinin yüksek, umutsuzluk düzeyinin iseorta düzeyde olduğu ve anksiyete ile umutsuzluk arasında pozitif yönde orta düzeyde ilişki olduğu görüldü.