Rehberli araştırma-sorgulamaya dayalı fizik öğretimi: öğretmen adaylarının akademik başarıları ve uygulama hakkındaki görüşlerinin incelenmesi - Mehmet İkbal YETİŞİR (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışma, rehberli araştırma-sorgulamaya dayalı fizik öğretimi uygulamalarının öğretmen adaylarının Genel Fizik dersinde elektrik akımı ve basit elektrik devrelerine ilişkin akademik başarılarına etkilerini ve bu süreçle ilgili öğrenci görüşlerini belirleme amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın gerçekleşmesinde nicel araştırma yöntemlerinden ön test – son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Kontrol grubunda öğretmenin aktif olduğu ve sadece sözlü anlatım ile yazı tahtasının kullanıldığı bir süreç izlenirken; deney grubunda çeşitli basit elektrik malzemesi ve rehberli araştırmasorgulamaya dayalı yönergelerin kullanıldığı bir süreç izlenmiştir. Öğretmen adaylarının akademik başarı düzeylerini belirlemek üzere Elektrik Kavram Testi (EKT) hem ön test hem de son test olarak uygulanmıştır. EKT üç aşamalı ve çoktan seçmeli 12 maddeden oluşmaktadır. Araştırma sonucunda deney grubunun akademik başarısının kontrol grubunun akademik başarısından, deney grubu lehine, anlamlı ölçüde farklılaştığı bulunmuştur. Çalışmanın en çarpıcı bulgusu ise öğrencilerin araştırma-sorgulama etkinlikleri neticesinde ürettikleri bilgilere güvenmemeleri olarak belirmektedir.