HOCALI SOYKIRIMI İLE İLGİLİ TÜRK KAMUOYUNUN GÖRÜŞLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - A RESEARCH ON THE VIEWS OF THE TURKISH PUBLIC ABOUT THE HOCALI GENOCIDE - Esme Özdaşlı (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
25-26 Şubat 1992 tarihinde, Ermeni silahlı kuvvetleri ve Rus 366. motorize gücünün, 10 bin nüfuslu Hocalı kasabasına gerçekleştirdiği saldırıda; 83 çocuk, 106 kadın ve 70’den fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 kişi öldürülmüş, 487 kişi ise ağır yaralanmıştır. İnsanlık dışı işkence yöntemleriyle öldürülen bu insanların dışında çok sayıda kişi rehin alınmış ve bazı Hocalı sakinleri ise kaybolmuştur. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün “Dağlık Karabağ Savaşı’ndan bu yana gerçekleştirilen en kapsamlı “sivil” katliam olarak nitelendirdiği bu facianın faillerinin, hala hiçbir ceza almamaları uluslararası hukuka olan inancı zedeleyen önemli bir husustur. Uluslararası hukuk açısından en büyük insanlık suçu olarak kabul edilen “soykırım”ı tanımlayan 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nin her maddesine göre Hocalı’da yaşananlar bir “soykırım”dır. Ancak Batılı ülkeler başta olmak üzere dünyanın görmezden geldiği bu olay, Türk Dünyası’nda hatta Türkiye’de dahi tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışma, Hocalı Soykırımı ile ilgili olarak araştırma örneklemi nispetinde Türk kamuoyunun algısının ne yönde olduğunun tespit edilebilmesi için yapılmıştır. Bu çerçevede, NVivo 12 Paket Programı yardımıyla yapılandırılmış görüşmeler neticesinde elde edilen metinler üzerinde İçerik Analizi (Temasal Analiz) yapılmış ve elde edilen frekans dağılımları ve kavram haritaları sayesinde yorumlara gidilmiştir.