ФІНАНСОВА ПІДТРИМКА ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ В УКРАЇНІ В КОНТЕКСТІ ПІДГОТОВКИ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ - Світлана Лукаш; Руслан Конєв (Економіка та суспільство)
Фермерські господарства мають важливе економічне та соціальне значення в агропромисловому комплексі України. Вони є ключовим елементом у забезпеченні продовольчої безпеки країни та вирішенні соціально-економічних проблем сільських територій Підтримка фермерства є необхідною умовою сталого розвитку країни. На сучасному етапу розвитку існують певні проблеми та труднощі з фінансовою підтримкою фермерських господарств України. Фермери, що звикли вже покладатись лише на себе, зазвичай звертаються до залучення банківських коштів через кредити. Втім, гранти та програми підтримки окремих напрямків можуть бути альтернативою. Ці кошти іноді є більш доступними, дешевими або навіть надаються безповоротно. У статті проаналізовано теперішний стан фінансової підтримки фермерських господарства в Україні, зазначений досвід Європейського Союзу (ЄС) у проведенні програм підтримки місцевих фермерів, зокрема розглянуто механізм діяльності Спільної сільськогосподарська політики ЄС, представлені перспективи впровадження політики ЄС по фінансовій підтримці фермерів в Україні, визначені рекомендації щодо адаптації та підвищення ефективності фінансової підтримки з урахуванням європейських стандартів.