19. Yüzyılda Batılı Seyyahların Mardin İzlenimleri - Muhittin Rahmi Akbulut (International Journal of Mardin Studies (IJMS))
Tarihin birçok döneminde farklı isimlerle anılan Mezopotamya bölgesinin en önemli şehirlerinden biri olan Mardin; farklı etnik, dini ve kültürel unsurları bir arada bulundurması sebebiyle birçok batılı seyyahın uğrak noktasından biri olmuştur. Tarihin hemen hemen her döneminde yoğun bir kültürel etkileşim içerisinde bulunan şehrin, birçok seyyahın oldukça ilgisini çektiğini ve araştırmalarına konu olduğunu söylemek mümkündür. Mardin, geçmiş dönemlere nazaran özellikle 19. yüzyıldan itibaren batının seyahatlerini yoğunlaştırdığı Mezopotamya bölgesinde, yoğun bir şekilde ziyaret edilmiş ve şehre dair notlar alınmıştır. Seyahatnamelerde aktarılan bilgiler şehrin siyasi, ekonomik, idari, kültürel, dini ve toplumsal yapısı hakkında çeşitli bilgiler sunarken, bu bilgilerin dönemin portresini ortaya koyduğunu söyleyebiliriz. Bu makalede 19. yüzyılda Mardin’e gelen J. S. Buckingham, L. W. Heude, G. P. Badger, B. Fraser, J. M. Kinnier, W. F. Ainsworth, M. P. Warkworth ve H. Southgate başta olmak üzere batılı seyyahların etnik, dini, mimari, ekonomik, toplumsal ve kültürel gözlemleri mukayeseli bir biçimde incelenmeye çalışılmıştır.