OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ MÜZİK EĞİTİMİ DERSLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ - OPINIONS OF PRESCHOOL TEACHER CANDIDATES ABOUT MUSIC EDUCATION LESSONS - Gökay Yıldız (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Okulöncesi eğitimin çocukların tüm gelişim alanlarını kapsayacak şekildedüzenlenmesi ve uygulanması iyi yetişmiş, donanımlı okul öncesi öğretmenlerinvarlığı ile mümkündür. Okul öncesi dönemde, tüm gelişim alanlarını desteklemesibakımından amaçları ve hedefleri çocukların müziksel gelişim özelliklerine görebelirlenmiş müzik eğitimi verilmesi büyük bir önem taşımaktadır. Bunungerçekleşebilmesi ise kapsamlı, dengeli, çocukların müziksel gelişimözelliklerini gözeten bir eğitim programı ve bu programı yürütebilecek düzeydemüzik donanımına sahip okul öncesi öğretmenlerle mümkündür. Okulöncesi öğretmen adaylarının, lisans düzeyinde almış oldukları müzik eğitimisonucunda müziksel açıdan ne ölçüde yeterli olarak yetiştirildikleri,kendilerini ne ölçüde yeterli gördükleri ve algıladıkları önem taşımaktadır.Buradan hareketle bu çalışmada okul öncesi öğretmen adaylarının, lisanseğitimlerinin üçüncü yılında iki yarıyıl boyunca aldıkları Müzik Eğitimi I veMüzik Eğitimi II derslerine yönelik görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Buçalışma, tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiş betimsel biraraştırmadır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2016-2017 eğitim-öğretim yılındaMehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi OkulÖncesi Eğitimi Anabilim Dalı son sınıfında öğrenim gören 210 öğrencioluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Şehriban (2013)tarafından geliştirilen, geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmış vegüvenirlik katsayısı α= 0.90 olarak bulunmuş likert tipi anket kullanılmıştır. Araştırmanınamacı doğrultusunda toplanan veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiş,frekans ve yüzde değerler ile madde aritmetik ortalamaları kullanılarakyorumlanmıştır.