Dönüşümcü Ve Etkileşimci Liderlik Tarzlarının Bireysel Yenilikçiliğe Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma A Research On Determining The Effects Of Transformational And Transactional Leadership On Individual Innovativeness - Faruk Kerem Şentürk; Mehmet Durak; Ece Yılmaz; Tolga Kaban; Nesimi Kök; Aynur Baş (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırmanın temel amacı dönüşümcü ve etkileşimci liderlik davranışlarının çalışanların bireysel yenilikçilik düzeylerine etkisini belirlemektir. Bu bağlamda nicel araştırma yöntemi tercih edilmiş ve veriler anket aracılığı ile toplanmıştır. Elde edilen veriler aracılığı ile değişkenlerin yapısını incelemek amacı ile yapılan faktör analizi sonucunda etkileşimci liderlik yapısı dört boyut ile onaylanırken, dönüşümcü liderlik iki boyutlu bir yapıda ele alınmıştır. Değişkenler arasındaki etkileşimi ortaya koymak amacı ile yapılan regresyon analizleri sonucunda dönüşümcü liderlik boyutlarından ideal tesirin, etkileşimci liderlik boyutlarından koşullu ödül ve istisna ile yönetim-pasifin bireysel yenilikçilik üzerinde pozitif yönde, etkileşimci liderlik boyutlarından tam serbestinin ise negatif yönde etki ettiği belirlenmiştir. Ayrıca bireysel yenilikçilik düzeyinin bazı demografik değişkenlere göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.