IN MEMORIAM SREĆKO BOŽIČEVIĆ ČOVJEK VRHUNACA I JAMA - HELENA KNIFIĆ SCHAPS (Senjski Zbornik)
Srećko Božičević rođen je 16. siječnja 1935. u Velikoj Trnovitici, umro je 15. ožujka 2015. u Zagrebu. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Zagrebu, diplomirao geologiju i geografiju, magistrirao i doktorirao 1985. iz područja speleologije te stekao dodatna znanja i vještine (samostalni palitelj mina u podzemlju, ronilac i drugo). U Geološkom zavodu Hrvatske, današnjem Institutu za geološka istraživanja, zaposlio se 1959., a 1999. završio svoj radni vijek. Objavio je desetak knjiga i stotine stručnih i znanstvenih radova iz speleologije i hidrogeologije prevedenih na 35 jezika, posjetio i istraživao tisuće speleoloških objekata uključujući i jame Jazovke. Kao vrstan fotograf priredio je desetke samostalnih izložbi, bio član svih relevantnih planinarskih i speleoloških društava, Fotokluba Zagreb, urednik i član uredništava više stručnih glasila. Nositelj je brojnih planinarskih i speleoloških priznanja. Državnu nagradu za životno djelo na području zaštite okoliša i prirode "Ivo Horvat" dobio je 2006. Njemu u čast, nova vrsta špiljskih kukaca koju je pronašao za istraživanja kaverni kasnijeg tunela Učka, nazvana je "Croatodirus bozicevici".