ЕЕГ находка при пациент с вазовагален синкоп - Iliyana Aleksandrova; Daniela Deneva; Veneta Bojinova (Българска неврология)
Синкопите се характеризират с преходна загуба на съзнание в резултат на мозъчна хипоперфузия. Основна диференциална диагноза се прави с епилептичните пристъпи. В статията е представен случай на момче с анамнестични данни за изява на три пристъпни състояния, протичащи идентич но, при рязко изправяне с оплаквания от причерняване, отпускане, без конвулсии на крайниците, с кратка продължителност на епизода и с последващи оплаквания от главоболие. В електроенцефалографията (ЕЕГ) се регистрира пристъпно състояние в седящо положение, при което момчето съобщава за прилошаване, с последващо изпъване, свиване и стягане на ръцете, с единични клонични потрепервания. След пристъпа детето се възстановява бързо, като липсва постиктална обърканост. В ЕЕГ първоначално се изявяват тета вълни, последвани от високи, ирегулярни бавни вълни. Впоследствие се наблюдава потискане на ЕЕГ трасето, след което отново се регистрират високи бавни вълни от делта диапазона, последвани от тета активност. Предвид клиничното протичане и икталната ЕЕГ находката при липса на интериктални епилептиформени прояви в ЕЕГ, наблюдаваният епизод и предшестващите идентични на него пристъпи са обсъдени като синкопи. Диференциалната диагноза на епилептичните пристъпи с други неепилептични пароксизмални състояния, вкл. синкопи, остава основен диагностичен проблем. В статията са представени особеностите в клиничното протичане и типичните ЕЕГ промени, придружаващи синкопите, което улеснява правилното поставяне на диагнозата.