O rzeczach i ludziach w „Towarzyszach broni” Jeana Renoira - Elżbieta Ostrowska-Chmura (Kwartalnik Filmowy)
Autorka podejmuje kwestię dialektyki obecności i nieobecności materialnej rzeczywistości w jej różnorodnych przejawach w filmie Jeana Renoira Towarzysze broni (1937), w którym przedmiot – przez swą substancjalność akcentowaną w długich ujęciach z głębią ostrości – nieodmiennie znaczy brak czegoś czy też czyjąś nieobecność. Autorka dowodzi, że dialektyka obecności i nieobecności materialnej rzeczywistości narusza i podważa stabilność kategorii tożsamości genderowej i narodowej. Podobnej destabilizacji podlega kategoria realizmu filmowego.