REKLMIN ÇOCUKÇA ANLAMLANDIRILMASI - Aşina Gülerarslan (Selçuk İletişim)
Pazarlama iletişiminin bugünkü en değerli alanlarından biri hiç şüphe yok ki çocuklar ve çocukların oluşturduğu pazardır. Çocukların dünyaları; teknolojinin ve pazar ekonomisinin itici-çekici gücüyle yetişkin dünyasına çoktan entegre olmuştur. Pazarlamayı, reklamı ve tüketimi teknik olarak tanımlayamasalar da kendi doğalarıyla her türden iletişim kanalından gelen uyarıcıyı çözümlemekte, duygu ve düşüncelere dönüştürmekte, öğrenmekte ve anlamlandırmaktadırlar. İletişim teknolojilerine bağlı olarak neredeyse her yerde ve her an karşılaştıkları reklamlar, çocukların zihinsel gündemine yerleşerek dış dünyayı yorumlamalarında kilit bir rol oynamakta ve tüketici olarak sosyalleşmelerini sağlamaktadır. Bu çalışma, hem ailede tüketimi teşvik eden hem de kendi başına birer tüketici olan çocukların zihnindeki “reklam” imgesinin ortaya konulmasına yönelik bir deneysel çabadır. “Çocuklar için reklam nedir?” sorusundan hareketle, 80 ilköğretim öğrencisinin çizdikleri resimlerde reklamla ilgili öznel değerlendirmeleri, deneyimleri ve anlamlandırmaları niteliksel olarak incelenmiştir.