Wzmianki o muzyce z czasów Stanisława Augusta w gazetach pisanych ze zbiorów biblioteki im. Wróblewskich Litewskiej Akademii Nauk w Wilnie - Ryszard Mączyński (Muzyka)
Artykuł poświęcony został prezentacji wzmianek dotyczących życia muzycznego, zawartych w zespole polskich gazet pisanych pochodzących okresu panowania Stanisława Augusta, znajdujących się w zbiorach Biblioteki im. Wróblewskich Litewskiej Akademii Nauk w Wilnie (fond 17, numery: 201, 214, 215, 216, 218). Choć lata ramowe owego zasobu obejmują okres 1765-1794, to najbardziej kompletny jest zbiór z lat osiemdziesiątych XVIII wieku. Muzykalia nie są w nim zbyt obfite, zaledwie dziesięć doniesień odnoszących się wyłącznie trzech lat: 1780 (sześć adnotacji), 1782 (jedna), 1784 (trzy). Nie może zatem ulegać wątpliwości, iż dla autorów gazet pisanych zagadnienia te nie stanowiły przedmiotu szczególnego zainteresowania. Analizując konkretne wzmianki muzyce i muzykom poświęcone nietrudno też dostrzec, że wcale nie na kwestiach estetycznych koncentrowała się uwaga piszących, lecz zawsze w tle pojawiały się jakieś sprawy natury finansowej, dotyczące kosztów czy gratyfikacji.