HÜRRİYET A.Ş. ÖRNEĞİNDE YENİ MEDYA SEKTÖRÜ VE ÇOKULUSLAŞMA PRATİKLERİNİN TEMEL EĞİLİMLERİ* - Emre Canpolat (Selçuk İletişim)
Yeni medya araçları ve ortamının yarattığı olanaklar, sermaye faaliyetlerinin zaman ve mekana yönelik sınırlılıkları aşmasına olanak sağlamış ve esnek birikim pratiklerinin yaygınlaşmasına neden olmuştur. Bu bağlamda, kitlesel üretim/tüketimden çok esnek üretim/tüketim süreçleri ve ulusal ölçekle beraber bölgesel ve küresel faaliyet ölçekleri daha da ön plana çıkmıştır. Yaşanan dönüşüm, kapitalizmin tarihinde gözlemlenen farklı birikim rejimlerinin ve düzenleyici kuruluşların dönüşümü açısından ele alınmıştır. Geleneksel medya kuruluşları, söz konusu dönüşümle beraber,artan yoğunlaşma pratikleriyle faaliyet alanlarını geliştirerek yeni medya sektörünün başat aktörleri arasında yer almışlardır. Çalışmada, bir aile şirketi olarak yayın hayatına başlayan Hürriyet gazetesinin, birikim rejimlerinde yaşanan dönüşüm çerçevesinde yeni medya sektöründeüstlendiği rolü ve bu kapsamda geliştirdiği çokuluslaşma pratikleri incelenmiştir.