Mobil Dünyada Üniversitelerin Yeri - Sayım Aktay; Temel Topal; Metin Aşçı (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Mobil teknolojilerin giderek geliştiği günümüzde bu teknolojiler ekonomik olarak daha uygun hale gelmekte ve kullanıcılar tarafından tercih edilme oranları da yükselmektedir. Kullanıcıların yüksek düzeyde ilgi gösterdiği ve içerik bakımından son derece zengin olan mobil uygulama dünyasında üniversitelerin de yer alması üniversitelerin eğitim-öğretim sürecindeki etki gücünü artıracaktır. Bu araştırmada üniversitelerin mobil uygulama marketlerinde ne düzeyde yer aldığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Üniversitelerin mobil uygulamalarının özellikler açısından incelenmesi bağlamında “Android” markette yer alan “Android İşletim Sistemleri” için olan uygulamalar analize alınmıştır. Araştırma sonucunda, üniversitelerin önemli çoğunluğunun uygulama sahibi olmadığı ve yalnızca % 4’ünün resmi uygulamaya sahip olduğu görülmektedir. Üniversitelerin mobil uygulamaları boyut bakımından değişiklikler göstermekte ve düşük boyutların yanında yüksek boyutta uygulamalar da yer almaktadır. Üniversitelerin mobil uygulamaları kullanıcılar tarafından 5 üzerinden 3.8 ile 4.6 aralığında puanlar almıştır. Ayrıca, üniversitelerin mobil uygulamaları yaygın olarak “duyurular”, “etkinlik takvimi”, “öğrenci bilgi sistemi”, “yemek menüsü” ve “haberler” özelliklerine sahiptir.