KARL R. POPPER'DA NORM VE KAYNAĞI MESELESİ - Rıza Bakış (Felsefe Dünyası)
Karl R. Popper’e göre doğa, yasa, tabiat ve norm kavramları çoğuzaman birbirinin yerine kullanılmakta ve bu da zaman zaman kavram karışıklığınasebep olmaktadır. Popper bu karışık kullanıma itiraz etmektedir;çünkü ona göre doğa / tabiat gibi kavramlar doğal düzen ve işleyişekarşılık gelmekte, norm ya da normatiflik ise daha çok insan iradesi vekararlarının içinde yer aldığı bir alanı işaret etmektedir. Esasında, Popper’egöre, doğadan gelen şey bile insan düşüncesine, kararına ve tartışmasınakonu olabilmektedir. Bu çerçevede Kant’ın “kuramlarımız özgür aklıneseridir, biz de bunları doğaya dikte ederiz.” görüşünden ve Sokrates’ineleştirel tutumundan destek alarak norm ve normatiflik üzerine bir tartışmayürütmektedir. Biz bu araştırmamız da Popper’ın genel düşüncesi içerisindeönemli bir yer tutan, “norm ve kaynağı meselesi” ni ele alıp tartışacağız.