SERMAYE AKIŞI VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ: ASİMETRİK ETKİLER - Seher Gülşah Topuz; Taner Sekmen (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Buçalışma Türkiye için sermaye akışı ve ekonomik büyüme arasındaki nedensellikilişkisini farklı sermaye akışı değişkenleri ve güncel ekonometrik yöntemlerkullanarak sorgulamaktadır. Tahminler 1974-2016 yılları arasını kapsayandoğrudan yabancı yatırımlar ve portföy yatımları verileri ve Hatemi-J (2012) asimetriknedensellik testi ve Hatemi-J (2014) asimetrik etki tepki fonksiyonlarıkullanılarak yapılmaktadır. Bu yöntemler değişkenlere ait şoklar pozitif venegatif olarak ayrıştırıldığında değişkenler arasındaki ilişkinin defarklılaşabileceğini göstermektedir. Çalışmanın bulgularıdoğrudan yabancı yatırım girişi ve çıkışı değişkenlerinden ekonomik büyümeyedoğru ne pozitif şoklar ne de negatif şoklar için nedensellik olmadığınıgöstermektedir. Ancak ekonomik büyümeden doğrudan yabancı yatırım girişi veçıkışı değişkenlerine doğru pozitif şoklar için nedensellik ilişkisi tespitedilemezken negatif şoklar için nedenselliğin varlığı söz konusudur. Dolayısıylaekonomik büyümenin doğrudan yabancı yatırım hareketlerinin nedeni olduğu; ancakbu nedensellik ilişkisinin asimetrik olduğu sonucuna varılmaktadır. Portföyyatırımlarından ekonomik büyümeye ve ekonomik büyümeden portföy yatırımlarınaher iki şok türü içinde nedensellik ilişkisi bulunamamaktadır.