Örgütsel Bağlılık ve Örgüt İklimi İlişkisi: Teorik ve Uygulamalı Bir Çalışma - Aydan Yüceler (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Ülkeler arasındaki sınırların şeffaflaşmasıve böylelikle rekabetin uluslararalılaşması; teknolojinin ilerlemesi, yaygınlaşmasıve etkileşimli bir dünya yaratması; bireylerin beklentilerinin değişen koşullarla birlikte çeşitlenmesi ve kişiselleşmesi, bir “gerçek” olarak küreselleşmeyi derinleştirmektedir. Ve örgütlerin, bugün, bu “derinleşen” küreselleşme bağlamında faaliyette bulunmalarıgerekmektedir. Söz konusu gereklilik ise, örgütlerin ayrıcalıklıbir konum elde etmesinde belirleyici olan bilgi ve deneyimin kaynağıolan çalışanlara ilişkin girişimleri gündeme getirmiştir: En yetenekli çalışanların örgüte dahil edilmesine, bu çalışanların örgütte kalmalarının sağlanmasına, motive edilmesi ve eğitilmesine, beklentilerinin gözetilmesine, örgütle uyumlarının sağlanmasına ilişkin konular ön plana çıkmıştır. İşte, örgüt iklimi ve örgütsel bağlılık da, bu bağlamda değerlendirilebilecek kavramlar olarak karşımıza çıkar. Bu bakımdan hem kuramsal hem de ampirik düzeydeki bu çalışmada, örgüt iklimi, örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiler inceleme konusu yapılmaktadır.