Videregående utdanning over to tiår: Elevsammensetning og segregering basert på landbakgrunn i Norges fire største byer - Thomas Lorentzen; Katharina Sass; Karin Margret Edmark (Tidsskrift for Samfunnsforskning)
I denne artikkelen analyseres utviklingen av segregering basert på landbakgrunn i den videregående skolen i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim over de siste to tiårene. Analyser basert på registerdata avslører økende segregering i både skoler og nabolag i alle de fire byene, med Oslo som skiller seg ut med særlig høy grad av segregering. Analysene gir ikke belegg for noen entydig konklusjon om hvorvidt det er skolenes inntaksmodell eller boligsegregering som er hovedforklaringene bak utviklingen i de ulike byene. Imidlertid peker analysene mot at boligsegregering sannsynligvis spiller en betydelig rolle i Oslo. Med tanke på den sterke økningen i boligsegregering i Oslo, er det nærliggende å konkludere med at inntaksmodeller som vektlegger bosted ikke vil kunne bidra til å minske den etniske segregeringen i den videregående skolen i Oslo, så lenge boligmønsteret er slik det er. For de tre andre byene, med langt mindre boligsegregering, vil en sterkere vektlegging av bosted kunne være et mer effektivt virkemiddel for å motvirke ytterligere skolesegregering.