Cemal Kalkan, Faizsiz Bankacılıkta Mudârabe ve Kâr (Kitap Değerlendirmesi, İktisat Yayınları, 2021, 289 s.) - Hidayet Hidayet (Journal of Islamic Economics)
Devletleri ve toplumları zarara uğratan faize karşı ülkemiz ve ülkemiz dışında İslami yahut ekonomik kaygılarla gelişen toplumsal tepki ve karşı duruş, beraberinde faizsiz bankacılık uygulamasına da ilgiyi arttırmıştır. Bu minvalde faizsiz bankacılığa dair akademik çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar, katılım bankacılık teorisinin pratik yönü ve mevcut uygulamaların fıkhi açıdan tahlili olmak üzere çeşitlilik göstermektedir. Bunlar arasında en fazla dikkat çeken çalışmalar, çağdaş uygulamaların fıkhi durumunu ele alanlardır. Bu çalışmalardan biri de Kalkan’ın Mudârabe Sözleşmesinde Kâr isimli doktora çalışmasıdır. Kalkan’ın ilgili doktora tezi ele aldığımız kitabının önsözünde de belirtildiği üzere kısmi düzeltmelerle kitaplaştırılarak yayımlanmıştır. Faizsiz bankacılığın önemi ve bu konuya dair yoğun ilgi bir arada düşünüldüğünde çalışma son derece dikkat çekicidir.