ТРАНСФОРМАЦІЯ БІЗНЕС-МОДЕЛЕЙ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Олена Литовченко; Віталій Дячек; Микита Мітін (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена актуальним питанням цифрової трансформації економіки, яка передбачає впровадження інноваційних технологій у бізнес-процеси та управлінські практики. Описано ключові аспекти цифровізації: глобальне охоплення, використання технологій (штучний інтелект, інтернет речей, блокчейн), автоматизація процесів, зміна комунікацій із клієнтами та створення нових ринків. Особливу увагу приділено зміні бізнес-моделей, що базуються на даних, цифрових платформах та сервісах. Проаналізовано характеристики цифрових моделей: адаптивність, орієнтація на послуги, низькі стартові витрати та роль споживача як учасника створення вартості. Встановлено, що цифровізація покращує результативність бізнес-процесів, що в підсумку забезпечує сталі конкурентні переваги підприємницьких структур в довгостроковій перспективі.