ISPARTA YÖRESİ FESTİVALLERİNİN KÜLTÜR TURİZMİ VE EKONOMİSİ BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ - Halil Altay Göde; Gülşah Yiğit (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Isparta yöresi; iklimi, tarihî ve kültürel dokusu ile yöresel kutlama etkinlikleri açısından uygun özelliklere sahip bir bölgedir. Yörede; kültürel mirasın kullanılmasıyla amaç, nitelik ve tür açısından farklı kutlama etkinlikleri ve dolayısıyla farklı kültür ortamları oluşmuştur. 1980’li yıllardan sonra yerel yönetimler; yöreyle özdeşleşmiş ürünle, yörede yaşanan tarihsel bir olay veya yörede yaşadığı varsayılan tarihî bir şahsiyetin adıyla yöresel imge oluşturarak festivaller düzenlemektedir. Bu festivallerin içeriklerinin daha da genişletilmesi için kültür, kültür-sanat, kültür-turizm ifadeleri kullanılmaktadır.Ticari faaliyetlerin hayata geçmesi için en uygun ortamlardan birisi yöresel şenlik, festival niteliğinde düzenlenen kutlamalardır. Hem kültür turizmine hem de yöre ekonomisine katkısı olduğu düşünülen bu tür kutlamalar özellikle yörenin tarımsal, hayvansal ürünleri kent\yöre imgesi haline getirilerek pazarlanmakta ve yerel kalkınma sağlamaktadır. UNESCO Kültürel Miras Sözleşmeleri ve Tarihî Kentler Birliği’nin faaliyetleri ile desteklenen Isparta yöresi düşünüldüğünde imge merkezli yöre markalarının oluşturulmasına, kültür turizmi ve ekonomisi kapsamında özel bir önem verildiği görülmektedir.Anahtar kelimeler: Isparta yöresi, festivaller, yöresel imge, kültür turizmi ve ekonomisi.