Kentlerin Yeni Tüketim Mabetleri: Alışveriş Merkezleri - Mustafa Kemal Şan; İsmail Hira; Ayşe Derya Saraçoğlu (Skad)
Kentlerin oluşum süreçlerini etkileyen en önemli faktörlerden olan ticari ilişkiler günümüzde de kent yaşamının belirleyicilerinden bir tanesidir. Son dönemde ticari ilişkiler çerçevesinde kent, tüketimin merkezi haline gelmiştir. Bu çalışmada kentteki ticari ilişkiler tüketim üzerinden alışveriş merkezleri örneği ile incelenecektir. Alışveriş merkezlerinin örneklem olarak seçilmesinin sebebi; alışveriş merkezlerinin kentteki tüketim ilişkilerinin geldiği noktanın, yaşanan değişimin değerlendirilebileceği bir mekân olduğu düşüncesidir. Alışveriş merkezleri örneği değerlendirilirken, nitel ve nicel özelliklerine değinilecek, kent merkezinin birer simülasyonu şeklinde inşa edilmelerinin altında yatan sebepler ve aslında özde kent merkezinden olan kopukluklarından bahsedilecek, taşıdığı karakteristik özellikler çerçevesinde tüketim ilişkilerinde, bunun sonuçlarından bir tanesi olarak da insani ilişkilerde meydana getirdiği değişimler incelenecektir. Kentlerin oluşum süreçlerini etkileyen enönemli faktörlerden olan ticari ilişkiler günümüzde de kent yaşamınınbelirleyicilerinden bir tanesidir. Son dönemde ticari ilişkiler çerçevesindekent, tüketimin merkezi haline gelmiştir. Bu çalışmada kentteki ticariilişkiler tüketim üzerinden alışveriş merkezleri örneği ile incelenecektir.Alışveriş merkezlerinin örneklem olarak seçilmesinin sebebi; alışverişmerkezlerinin kentteki tüketim ilişkilerinin geldiği noktanın, yaşanandeğişimin değerlendirilebileceği bir mekân olduğu düşüncesidir. Alışverişmerkezleri örneği değerlendirilirken, nitel ve nicel özelliklerine değinilecek,kent merkezinin birer simülasyonu şeklinde inşa edilmelerinin altında yatansebepler ve aslında özde kent merkezinden olan kopukluklarından bahsedilecek, taşıdığıkarakteristik özellikler çerçevesinde tüketim ilişkilerinde, bununsonuçlarından bir tanesi olarak da insani ilişkilerde meydana getirdiğideğişimler incelenecektir.