Covid-19 Salgınının Türkiye’de Tıp Fakültesi Olan Devlet Üniversiteleri Giderleri Üzerine Etkileri İçin Ampirik Bir Analiz - Adem Yaman; Ayşe Atılgan Sarıdoğan (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Covid-19 salgını, sağlık, ekonomi ve sosyal alanlarda, önemli olumsuz etkilere yol açmıştır. Diğer yandan, 2020’nin başlarında etkisini hissettiren Covid-19 salgını, ülkelere ve sektörlere göre farklı düzeylerde olumsuz etkilere yol açmaktadır. Türkiye’de genelde pandemi hastaneleri, özelde ise, tıp fakültesi olan devlet üniversiteleri, Covid-19 Salgının yönetilmesinde ve olumsuz etkilerinin azaltılmasında son derece büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda, bu çalışmanın temel amacı, Türkiye’de tıp fakültesi olan devlet üniversiteleri giderleri üzerinde, Covid-19 salgının etkilerini istatistiki olarak incelemektir. İstatistiksel analiz sonuçlarına göre, Türkiye’de tıp fakültesi olan devlet üniversiteleri giderleri, hem aynı dönemde tıp fakültesi olmayan devlet üniversiteleri giderlerine göre artış göstermiştir, hem de 2020 yılında, 2019 yılına göre istatistiksel olarak anlamlı bir artış göstermiştir. Sonuç olarak, Covid-19 Salgının ile mücadelede hayati öneme sahip olan tıp fakültesine sahip üniversitelerin giderlerinin finansmanın etkili bir şekilde yönetilmesi, salgın başta olmak üzere, diğer hastalıkların yönetimi açısından da son derece büyük önem arz etmektedir. Anahtar kelimeler: Covid-19 Salgını, Devlet Üniversiteleri, Gider