Od pedagoga twórczości do innowacyjności i komercjalizacji wiedzy. Studium przypadku - Paulina Łangowska (Szkoła - Zawód - Praca)
Przestrzeń kreatywnych działań to zagadnienie niejednokrotnie podejmowane przez specjalistów z różnych dziedzin nauki. W artykule podjęto problematykę pedagogiki pracy oraz wdrażania innowacyjności i komercjalizacji wiedzy na przykładzie dobrych praktyk, czyli praktycznego  wykorzystywania badań z zakresu nauk społecznych. Studium przypadku prezentuje postać dr Marty Galewskiej-Kustry – autorki kultowej serii książek o Puciu, logopedki, pedagożki, wykładowczyni akademickiej i badaczki twórczości. Jest jedną z najlepiej zarabiających pisarek literatury dla dzieci, która „żyje z twórczości”. Celem badań jest pokazanie, iż potencjał twórczości dr Marty Galewskiej-Kustry – naukowczyni z zakresu pedagogiki w komercjalizacji wiedzy i tworzeniu innowacyjności w gospodarce – jest bardzo duży. W gospodarce opartej na wiedzy niezwykle ważną rolę odgrywa nauka. Twórczość jest koniecznym warunkiem innowacji oraz komercjalizacji wiedzy.