Del llenguatge planer a la comunicació clara. Introducció a la secció monogràfica - Anna Arnall Duch; Ona Domènech-Bagaria; Sheila Queralt Estevez (Revista de Llengua i Dret - Journal of Language and Law)
Durant els anys 80 el llenguatge administratiu i jurídic català va experimentar un procés de modernització inspirat en els principis del llenguatge planer. La Revista de Llengua i Dret (RLD) va tenir un paper clau com a espai acadèmic que va impulsar, especialment des de les ciències del llenguatge, la reflexió i l’anàlisi sobre com s’havia de dur a terme aquest procés amb rigor. Ara, després de 40 anys, el llenguatge planer ha evolucionat cap a la comunicació clara, un àmbit amb un caràcter marcadament interdisciplinari, que aporta noves solucions per a la comunicació planera entre les administracions públiques i la ciutadania. Amb la voluntat d’apropar aquestes novetats a les administracions dels territoris de parla catalana, l’RLD publica aquesta secció monogràfica que recull les últimes recerques fetes en l’àmbit, així com un conjunt d’experiències extrapolables a diverses administracions. En aquesta introducció, delimitem els conceptes clau com llenguatge planer i comunicació clara; expliquem com el moviment internacional del llenguatge planer ens va afectar i va evolucionar cap a la comunicació clara, i donem compte succintament de les iniciatives que s’estan duent a terme en els àmbits públics catalanoparlants i hispanoparlants.