Destinasyon Ziyaretçilerinin Sosyo-Demografik Özelliklerinin Sadakat Eğilimleri Üzerine Etkisi - Burhan Kılıç (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Genel müşteri sadakati literatüründe yer alan tekrar satın alma davranışı, destinasyon sadakatinde detekrar ziyaret olarak adlandırılmakta ve arzu edilen bir tüketici davranışıolarak değerlendirilmektedir. Destinasyonların sadık müşterilere sahip olmasıo destinasyonun pazarlama maliyetlerini azalttığıgibi gelir düzeylerinde de önemli artışlara neden olmaktadır. Yapılan araştırmaların büyük çoğunluğunda destinasyon sadakati konusu bir bütünlük içerisinde irdelenmek yerine sadece tekrarlısatın alma davranışısadakat göstergesi olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada, ziyaretçilerin sadakat düzeylerinin sosyo-demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi amaç edinilmiştir. Bu çerçevede iki farklıdestinasyon ve farklıülkelerden Türkiye’yi ziyaret eden 205 turiste anket uygulanmıştır. Katılımcıların sosyo-demografik özelliklerine göre görüşlerinin 0,05 anlamlılık düzeyinde önemli farklılık gösterip göstermediği; tek faktörlü Varyans Analizi ve ttesti ile test edilmişve farklılık gösterenlerin hangi gruplar arasında ortaya çıktığıda Tukey Testi ve Levene Testi ile değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda genel olarak ankete katılan turist grubunun sadakat eğilim düzeyi çok yüksek çıkmıştır. Katılımcıların sosyo-demografik özellikleri boyutunda ülke/milliyet faktöründe anlamlıfarklılık tespit edilmiştir. İngiltere, Almanya ve Hollanda’dan gelen ziyaretçilerin diğer ülke gruplarına göre sadakat eğilimlerinin daha yüksek, eğitim düzeyinin de sadakat eğilimi üzerinde etkili olduğu sonuçlardan bir kaçıolarak ifade edilebilir.