ÖLÜME KARŞI TUTUM ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇE ÇEVİRİSİNİN HEMŞİRE POPULASYONUNDA GEÇERLİK VE GÜVENİRLİLİK ÇALIŞMASI - Elif Işık; Çiçek Fadıloğlu; Yurdanur Demir (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi)

(untitled)
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Ölüme Karşı Tutum Ölçeği’ninTürkçe’de hemşire örnekleminde geçerlik ve güvenirliğini incelemektir.Yöntem: Metadolojik tipte olan bu araştırmanın örneklemine katılamaya gönüllü 320 hemşire alınmıştır. Araştırma Ekim 2007– Ocak2008 tarihleri arasında, İzmir il merkezinde yapılmıştır. Araştırmanınverileri tanıtıcı bilgilerin sorgulandığı bilgi formu, Ölüme Karşı Tutum Ölçeği ve Ölüm Kaygısı Ölçeği ile toplanmıştır.Bulgular: Ölüme Karşı Tutum Ölçeği’nin Türkçe’de Cronbach Alfa iç tutarlık katsayısı 0.81, test-tekrar test güvenirliği r=.85 ve iki-yarım test için eşdeğerlik katsayısı r=0.72 olarak bulunmuştur. Açıklayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin öz değeri 1’in üstünde olan vetoplam varyansa ortak katkıları %43,67 olan 3 faktörden oluştuğu belirlenmiştir. Ölüme Karşı Tutum Ölçeği’nin Türkçe’de bütün maddelerinin 0.42-0.77 arasında pozitif yük ile bir faktöre ait oldukları görülmüştür. ÖKTÖ ile ÖKÖ r=0.66 arasında güçlü bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Ölüme Karşı Tutum Ölçeği’nin Türkçe’de maddetoplam test korelasyon katsayılarının 0.42 ve 0.67 arasında ve yeterince ayırt edici oldukları hesaplanmıştır.Sonuç: Bu çalışmada, Ölüme Karşı Tutum Ölçeği’nin Türkçe’degeçerlik ve güvenirlik sonuçlarının yeterli düzeyde olduğu ve ülkemizde kullanılabileceği görülmektedir