Bør krigen i Ukraina påvirke vårt syn på atomvåpen? - Torgeir E. Fjærtoft (Internasjonal Politikk)
Fire måneder før Russlands angrep på Ukraina, 15. november 2021, publiserte Internasjonal Politikk min artikkel «Norsk støtte til FNs totalforbud mot atomvåpen?». Jeg begrunnet hvorfor Norge burde slutte seg til FNs atomvåpenforbud, og sammen med Sverige ta initiativ til en europeisk politisk dialog med Russland uavhengig av USA. Denne nye artikkelen drøfter om krigen i Ukraina endrer de opprinnelige konklusjonene. Atomvåpenavskrekking virker i Ukraina ved å begrense krigens omfang på begge sider, men nettopp det øker samtidig risiko. For Norge medfører USAs nye baser risiko i en konfrontasjon mellom USA og Russland. Norge må gå sammen med andre europeiske land i et felles europeisk forsvar uten atomvåpen. EU bør koordinere en selvstendig europeisk pilar i NATO innenfor etablerte prosedyrer for rådslagning. Europa må ha nødvendig kontakt med Russland som gjennom flere stadier av diplomati kan utvikle seg fra krisehåndtering til enighet om rustningskontroll og en ny politisk orden. For å håndtere en ny sikkerhetspolitisk situasjon må UD oppgradere sine analyser for å styrke aktørforståelse og samhandlingskompetanse. Interne prosedyrer bør tilstrebe standardene for kvalitetskontroll i ISO 9000.