SUUDİ ARABİSTAN’DAKİ KAYA RESİMLERİ - Majeed Khan (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
Suudi Arabistan sadece petrol yönünden zengin değildir, aynı zamanda kayaresimlerini barındırmasıyla da dünyanın en zengin dört bölgesinden birisidir.Ülkenin her yerinde neolitik çağdan yakın geçmişe kadarki değişik kültürelevreleri gösteren yüzbinlerce petroglif (Taş üzerine yapılan oyma), kaya resmi veeski Arap kitabesi bulunmaktadır. Kayalar üzerinde belirli iklimsel ve çevreselkoşullara göre değişen metafizik dünya, dini inançlar, ekonomi, çevre, insanaktiviteleri ve hayvan çeşitliliğiyle ilgili eski ideoloji ve düşünceleri yansıtannatüralist, şematik, soyut, efsanevi ve mistik resimler görülür. Suudi Arabistan’ınkaya resimleri, 4000 arkeolojik alan ve 1500 den fazla kaya sanatıyla dünyayışaşırtan sözde bedevî veya çöl sakinleri bilinen insanların zengin kültürelmirasını yansıtmaktadır.