Клінічна характеристика пацієнтів похилого віку з ураженням основного стовбура лівої коронарної артерії - A. O. Maksakov; A. V. Khokhlov (Кардіохірургія та інтервенційна кардіологія)
Мета роботи – проаналізувати клінічні особливості пацієнтів похилого віку з ураженням основного стовбура лівої коронарної артерії. Матеріали і методи. У проспективне когортне дослідження залучили 124 пацієнтів з ішемічною хворобою серця (ІХС) – ураженням основного стовбура лівої коронарної артерії, віком 60–75 років (група похилого віку) та 100 пацієнтів віком 44–60 років (контрольна група), яким проводили коронарну ангіографію в період з вересня 2021 року до липня 2024 року. У дослідженні зібрано та проаналізовано демографічні дані, анамнез ІХС та супутніх захворювань, лабораторні показники, а також дані ехокардіографії та коронароангіографії. Результати. У пацієнтів похилого віку порівняно з пацієнтами середнього віку були статистично значущо вищими частота інфаркту міокарда на 10,4 % (р = 0,030), частота черезшкірних коронарних втручань в анамнезі на 12,0 % (р = 0,035) та функціональний клас за NYHA (р = 0,0005). Також у пацієнтів похилого віку статистично значущо частіше, ніж у пацієнтів середнього віку, виявляли артеріальну гіпертензію (на 15,0 %; р = 0,012), цукровий діабет (на 10,8 %; р = 0,033), гостре порушення мозкового кровообігу в анамнезі (на 10,5 %; р = 0,009), хронічну ниркову недостатність (на 8,50 %; р = 0,011), анемію (на 7,90 %; р = 0,044). Крім того, у них були статистично значущо вищими рівні креатиніну (на 13,1 %; р = 0,011), холестерину ліпопротеїнів низької щільності (на 28,9 %; р = 0,008) та глюкози (на 13,2 %; р = 0,017). Висновки. Пацієнти похилого віку з ураженням основного стовбура лівої коронарної артерії характеризувалися важчим перебігом ІХС, важчими коронарними ураженнями, більшою частотою супутніх серцевих і несерцевих захворювань порівняно з пацієнтами середнього віку.