PATRİSTİK DÖNEMDE ANADOLU’DA FELSEFE HAREKETİ, KAPADOKYALI BABALAR - Ali Taşkın (Felsefe Dünyası)
Bu çalışmada, antik çağdan itibaren felsefenin önemli merkezlerinden biri olan Anadolu’dafelsefenin bir dönemi ele alınmaktadır. Dördüncü yüzyılda İç Anadolu’da önemlibir boşluğu dolduran bu felsefe hareketi “Kapadokyalı Babalar” dönemi olarak anılmaktadır.Bu çalışmanın ana teması antik kültür ile Hıristiyanlık arasında bir sentez yapmayaçalışan üç Hıristiyan teolog filozofu tanıtmaktır. Bu filozoflar sırasıyla, Kilise mensubu,sosyal reformcu ve manastırlar kurucusu Kayserili Aziz Basil, şair, hatip ve vaiz olan NazianusluAziz Gregorius ve insan felsefesi, spekülatif teolojisi, mistik ruhçuluğu ile tanınanNyssalı Aziz Gregorius’tur.