TÜRK FUTBOLUNDAKİ ŞİKE OLAYININ TOPLUMSAL AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - Tonguç Vardar; Kadir Pepe (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Araştırma Türk futbolunda yaşanan şike olayının toplumsal açıdan nasıl değerlendirilip algılandığının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın evrenini Türk toplumunun her kesiminden bireyleri bir arada bulabileceğimiz düşüncesinden dolayı Selçuk, Mehmet Akif Ersoy, Uludağ ve Gazi Üniversiteleri, örneklem grubunu ise bu üniversitelerde okuyan öğrenciler oluşturmaktadır.Araştırmada veriler yazılı kaynaklardan ve anket yöntemiyle elde edilmiştir. Amaca dönük bir anket geliştirilmiştir. Anketin anlaşıla bilirliği, kapsam geçerliği ve güvenirliği sağlanmıştır. Anketin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0,77 bulunmuştur. Araştırmacılara görede bu katsayı gecerli bir katsayıdır. Anketler örneklem gurubuna tesadüfi örneklem yöntemiyle birebir görüşülerek doldurulmuştur.Bu şekliyle 322 Erkek, 410 Kadın olmak üzere toplam 732 kişi araştırmaya katılmıştır.Elde edilen veriler istatistik işlem için bilgisayar ortamına aktarılmıştır. İştatistik işlem olarak, frekans, %, Crosstab ve faklılıkların tespiti için Chi-Square tests işlemleri yapılmıştır. Farklılıkların tespitinde 0,05 anlamlılık düzeyi olarak kabül edilmiştir. Elde edilen verilerin değerlendirmesi sonucunda, katılımcıların çoğunluğunun fulboldaki şike olayına inandıkları,şike olayını bir komplo olarak görmedikleri, toplumda futbola karşı ilgiyi kısmen azalttığı, niteliği düşürdüğü, gençlere karşı genel olarak kötü örnek olduğu, çalışmadan hile ile kazanmayı öğrettiği, Türk futboluna olumsuz yansıdığı, dünya kamu oyu ve otoritelere küçük düşürdüğü,spordaki dürüstlük( Fairplay ) ilkesine uyulmadığı, idarecilere güvenin olmadığı, şike yaptığı belirlenen takımlara yaptırım olarak, hem takıma hemde oyuncuya ceza verilmesi gerektiği, diğer bir görüş olarak da takım yarışmalara alınmalı şike yapan oyuncu cezalandırılmalı görüşlerinde oldukları tespit edilmiştir. Cinsiyetler arası görüşlerde 0,05 manidarlık düzeyinde anlamlı görüş ayrılıklarının olduğu görülmektedir.Sonuç olarak;Türk futbolundaki şike olayını genel olarak toplumun olumsuz değerlendirdiğinive algıladığını söyleyebiliriz.