ДОЛАРИЗАЦІЯ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ: СТАТИСТИЧНА ОЦІНКА - Ірина Дернова (Економіка та суспільство)
Метою дослідження є аналіз динаміки рівня фінансової доларизації економіки України в умовах воєнної агресії росії та визначення можливих шляхів зниження рівня доларизації фінансового ринку. У статті розглянуто поняття феномену «доларизація», її види та наслідки для фінансових ринків. Висвітлено особливості доларизації національної економіки в умовах війни. З метою оцінки рівня доларизації економіки України визначено основні показники рівня доларизації, що, як показав аналіз, змінюються синхронно. Особлива увага приділена рівню доларизації депозитів, оскільки саме зменшення обсягів депозитів в іноземних валютах в банківській системі України сприяє зниженню рівня доларизації. Також проаналізовано світовий досвід застосування методів дедоларизації та можливість їх застосування в умовах воєнного стану. Економіку України визначено як високодоларизовану, виявлено ризики доларизації економіки та запропоновано шляхи дедоларизації.