ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ARASINDA İNTERNET ORTAMINDA GİYSİ ALIŞVERİŞİNİN YAYGINLAŞMASI - Saliha Ağaç; Cansu Özgören Solak (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Gelişen teknoloji ile iletişim ağının büyümesi dünya sınırlarını görünmez kılmıştır. Anlık iletişimler ve bilgi paylaşımı dünyanın insan elinde gittikçe küçülmesine ve küresel bir yapının oluşmasına ortam hazırlamıştır. Buna yardımcı olan ve hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen internet kullanımı, ihtiyaçlar hiyerarşisinde temel ihtiyaçlar kadar önemli bir pozisyona yükselmiştir. Bireylerin alışveriş için mağazaya gitmeye gerek kalmadan, diledikleri zaman ve mekânda, ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetleri satın almalarına imkân tanıyan internet ortamı hem üreticileri hem de tüketicilere çeşitli kolaylıklar sunmaktadır. Üreticilerin sanal ortamda reklamlarını kolayca yapabilmeleri de online alışverişi her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Online alışverişe konu olan ürünlerden biri de giyimdir. TÜİK’ in 2014 yılı Nisan ile 2015 yılı Mart aylarını kapsayan on iki aylık dönem verilerine göre; internet üzerinden alışveriş yapan bireylerin satın aldıkları ürünlerin %57,4’ü giyim ve spor malzemesi oluşturmaktadır. Bu araştırmanın amacı; üniversite öğrencilerinin giyim ihtiyaçları karşılamada online alışveriş yapma sıklıklarını, karşılaştıkları problemleri, online alışverişi tercih etme nedenlerini, online alışverişin avantajlarını ve dezavantajlarını belirlemektir. Araştırmada amaca ulaşmak için genel tarama modeli, ölçme aracı olarak ise araştırmacılar tarafından geliştirilen anket kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini; Ankara’daki devlet üniversitelerinde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklem grubu seçiminde basit rastlantısal yöntem kullanılmış ve ölçme aracı Ankara İlindeki ODTÜ, Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Gazi Üniversitesinde öğrenim gören, 400 öğrenciye uygulanarak veriler toplanmıştır. Veriler SPSS 16.0 Programında analiz edilmiş, cinsiyetlere göre çapraz tablolara aktarılmış ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda; üniversite öğrencilerinin online alışverişte en çok giyim ürünleri satın aldıkları, ödeme için banka/kredi kartı kullandıkları, online alışveriş yapmanın zaman ve mekan kısıtını ortadan kaldırdığı için öğrenciye avantaj sağladığı görülmüştür.