Obrasci formiranja bilateralnih vojnih saveza i dinamika političkih režima u Centralnoj Evropi, 1962–2003 - Nenad Stekić (Međunarodni Problemi)
Ovo istraživanje proučava dinamiku političkih režima kao ključne faktore koji oblikuju bilateralne vojne saveze u Centralnoj i Istočnoj Evropi od posledica Kubanske raketne krize (1962) do 2003. godine. Koristeći podatke iz baza podataka Alliance Treaty Obligations and Provisions (ATOP) i Polity IV, istraživanje istražuje statističke korelacije između tipologija vojnih saveza i političkih režima. Istraživačka pitanja uključuju istraživanje ključnih karakteristika savezništava u domenu odbrane, prirodu političkih režima u dijadama, korelacije između trajnosti saveza i nivoa demokratije, kao i uticaj promena režima na faze saveza. Analiziran je uzorak od 88 savezništava, istražujući hipoteze o odnosima kao što su trajanje saveza, kongruentnost političkih režima, asimetrija članova, odredbe ugovora i promene pre i posle Kubanske krize. Ključni nalazi ukazuju da su manje demokratske dijade imale tendenciju da održe dugotrajnije saveze, dok je hipoteza o sličnosti političkih režima u vojnim savezima dobila delimičnu statističku potvrdu. Ovaj članak doprinosi razumevanju kako dinamika političkih režima utiče na formiranje i dugovečnost saveza u regionu koji je istorijski oblikovan hladnoratovskim geopolitičkim dinamikama.