ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN KREDİ KARTI KULLANIMLARINI DEĞERLENDİRMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA: NİĞDE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ - Kemal Demırdelen; Yrd. Doç. Dr. Recep Çiçek (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Bu araştırmanın ana amacı; üniversite öğrencilerinin kredi kartı tercihlerinde etkili olan faktörler ile kredi kartının sağladığı faydalara ait değişkenlerin, cinsiyetleri, fakülteleri, sınıfları, yaş grupları ve gelirleri bağlamında farklılık bulunup bulunmadığım, farklılık varsa farklılığın kaynağını ortaya koymaktır. Araştırmada ayrıca kredi kartlarının harcamalar üzerindeki etkisi, kredi kartı kullanım sıklığı ve kredi kartı kullanım alanları katılımcıların demografik özellikleri açısından belirlenmesine çalışılacaktır. Bu amaçla anket yöntemiyle, Niğde Üniversitesi öğrencilerine ilişkin veriler elde edilmiştir. Verilerin analizinden elde edilen bilgilere göre; “kredi kartının taksitli alışveriş imkanı sağlaması” ve “kredi kartlarının bugün alıp sonra ödeme kolaylığı sağlaması” faktörlerinin ankete cevap verenler açısından kredi kartı kullanım amacına etki derecelerinin yüksek olduğu, ancak “kredi kartı kullanıcılarının üzerlerinde para taşımamalarına imkan sağlaması” faktörünün ise etki derecesinin düşük olduğu gözlemlenmiştir. “Kredi kartı veren bankanın hizmet kalitesi” ve “kredi kartı hesap kesim tarihi” faktörlerinin ankete cevap verenler açısından kredi kartı tercih nedenlerine etki derecelerinin yüksek olduğu, ancak “yakınların tavsiyesi” ve “şubenin yakınlığı” faktörlerinin ise etki derecesinin düşük olduğu gözlenmiştir,