Üniversite Öğrencilerinin İletişim ve Problem Çözme Beceri Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Muş Alparslan Üniversitesi Örneği - Abdulsemet Günek; Yunus Akan (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin iletişim ve problem çözme beceri düzeylerini belirlemeye yönelik betimsel bir çalışmadır. Aynı zamanda üniversite öğrencilerinin iletişim ve problem çözme beceri düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelediği için ilişkisel bir çalışmadır. Çalışmada tarama modellerinden genel tarama modeli ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde 2019-2020 eğitim-öğretim yılında öğrenime devam eden öğrenciler arasından seçkisiz yöntemle seçilen farklı sınıf düzeyinden 410 öğrenci oluşturmaktadır. Ölçme aracı olarak “İletişim Becerileri Envanteri” ve “Kişilerarası Problem Çözme Envanteri” kullanılmıştır. Verilerin analizi için “Bağımsız Örneklem T-Testi”, “Anova” ve “Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı” istatistiksel teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçları; daha iyi iletişim kurabilen bireylerin kişilerarası sorunlarda problem çözme yetenek ve donanımına da sahip olduğunu göstermektedir. İletişim kurabilme ve problem çözebilme yetenekleri açısından son bir ayda kitap okuma faktörü olumlu yönde katkı sağlamaktadır. Sosyo-ekonomik bağlamda ise daha az gelire sahip bireylerin iletişim kurma ve problem çözme yeteneklerinin yüksek olduğu görülmektedir. Anne baba eğitim durumu, büyüdüğü yer ve öğrencilerin okuduğu sınıf düzeyi gibi faktörler ise iletişim becerileri ve problem çözme yetenekleri açısından anlamlı bir değişim oluşturmamaktadır. Cinsiyet bağlamında kadınların daha iyi iletişim kurabildiği görülmektedir.