PAYDAŞLAR AÇISINDAN YENİ BİR ENDEKS UYGULAMASI: ÖĞRENCİ GEÇİM ENDEKSİ - Alper Veli ÇAM (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bir üniversite tercih edilirken birçok değişken göz önünde bulundurulur. Bu değişkenlerden biri de üniversite eğitiminin maliyetidir. Bu maliyet; bölgelere, illere hatta ilçelere göre farklılık gösterebilmektedir. Bu farklılık öğrenimin finansmanı, üniversitelerde yeni bölümlerin açılması, üniversitelere kaynak aktarımı ve hatta işletmelerin yatırımları açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı; öğrencilerin üniversite eğitimleri süresince karşılaşacakları finansal tabloyu ortaya çıkaracak bir “Öğrenci Geçim Endeksi” oluşturmaktır. Bu endeksin paydaşları sadece öğrenciler olmayacaktır. Öğrenci aileleri, üniversiteler, YÖK ve işletmeler de bu endeks çerçevesinde planlamalarına yön verebilecektir. Bu amaç doğrultusunda verilerin bir kısmı anket yöntemi ile öğrencilerden, bir kısmı ise ilgili kurum ve kuruşlardan elde edilerek toplanmıştır. Çalışma sonucunda şehir bazında öğrenciler için aylık geçim endeksleri oluşturulmuştur.