STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİBAĞLAMINDA ÖRGÜTLERDE İŞGÖREN MOTİVASYONU SÜRECİ - Adem Öğüt; Tahir Akgemci; M.tahir Demirsel (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Küresel rekabet ortamında örgütlerin rakip işletmelerin önünde olma ölçütleri, sahip olduklarınitelikli insan kaynaklarıve bu kaynaklarıkullanma derecesi ile ilişkilendirilmektedir. İşdünyasının yanısıra, kamusal kurum ve kuruluşlar, bankalar ve sigorta şirketleri, stratejik savunma birimleri, üniversiteler, bağımsız araştırma enstitüleri ve gönüllü teşekküller gibi örgütler dünyasının diğer kimi birimleri de insan kaynaklarının gereksinimlerine cevap verecek nitelikte olabilmenin çabasıiçine girmek zorundadırlar. Personel yönetiminden insan kaynaklarıyönetimine doğru gerçekleşen doğrusal dönüşüm, hızla değişen çevresel koşullar karşısında yetersiz kalmaktadır. Örgütlerin gerçekleştirdikleri dışsal ve içsel çevre analizlerinden daha hızlıdeğişen işgücü koşullarına karşıne tür tepkiler vereceklerini belirlemeleri oldukça güçleşmiştir. Bu noktada, stratejik yönetim ve strateji formülasyonu açılımları, insan kaynaklarıyönetimi alanıaçısından önemi ihmal edilemez bir konuma yükselmiştir. İnsan kaynaklarının değişen boyutları, işgören motivasyonunu da derinden etkilemektedir. Örgütlerin gelişen işgören gereksinimlerini tatmin etme yollarıfarklılaşmakta, gerek somut güdüleyicilerin gerekse soyut güdüleyicilerin önemi giderek artmaktadır. Soyut/informel örgüt kültürünü içselleştirmişve somut/formel örgüt vizyonunu benimsemişolan işgörenler, örgüt stratejilerinin başarıyla uygulanmasısürecinde çok önemli bir role sahiptirler. Bu bağlamda, çalışmada insan kaynaklarıyönetimi ve stratejik boyutu ile stratejik insan kaynaklarıyönetiminde işgören motivasyonunun yeni açılımlarıirdelenmektedir.