Продуктивність та показники крові телят різних вікових груп у разі застосування кормової суміші на основі гумінових кислот - Якубчак О.М.; Тишківська Н.В.; Тишківський М.Я. (Науковий вісник ветеринарної медицини)
Проведено аналіз ефективності застосування органічної кормової суміші на основі гумінових кислот на збільшення маси тіла, середньодобові прирости та показники крові телят різних вікових груп. Впродовж 50 діб телятам-молочникам віком від 0 до 50 діб та теличкам дослідної групи 3–4-міс. віку згодовували кормову суміш на основі гумінових кислот у кількості 20 г/100 кг маси тіла тварини. Препарат додавали до молока (молозива) телятам-молочникам та до води – теличкам 3–4-місячного віку. Контроль ефективності застосування гумінових кислот здійснювали за показниками маси тіла тварин на початку дослідження та по завершенні досліду (через 50 діб). Визначали морфологічні, фізичні та біохімічні показники крові тварин на початку дослідження та по його завершенні. Маса тіла телят-молочників та теличок 3‒4-міс. віку дослідної групи по завершенні досліду вірогідно збільшилась (р˂0,05) та (р˂0,001), відповідно, порівняно з контрольною групою. Середньодобові прирости перевищували значення телят-молочників (р˂0,001) та теличок 3–4-міс. віку (р˂0,05) контрольної групи, що вказує на здатність гумінових кислот покращувати засвоюваність раціону, стимулюючи мікробну активність в кишечнику і, в такий спосіб, сприяють всмоктуванню поживних речовин. За результатами біохімічних досліджень встановлено зміни концентрації гемоглобіну у крові дослідних груп телят-молочників та теличок 3–4-міс. віку (р˂0,1), проте вони не були статистично вірогідними. Водночас, у теличок дослідної групи наприкінці досліду виявляли незначне підвищення еритроцитів з 5,52±0,64 до 7,1±0,60 Т/л (р˂0,1) та незначне збільшення дихальної поверхні еритроцитів через збільшення середнього об’єму еритроцитів (р˂0,1), проте ці зміни були невірогідними. Дослідження біохімічних показників сироватки крові телят-молочників дослідної групи вказує на зростання концентрації загального білка наприкінці досліду та загального кальцію у р ˂ 0,1, проте зміни не були статистично вірогідними. У сироватці крові теличок дослідної групи 3–4-міс. віку кількість загального білка збільшилась (р ˂ 0,05), що вказує на поліпшення засвоєння білків із спожитого корму. Гумінові кислоти позитивно впливають на мінеральний обмін теличок 3‒4-міс. віку, зокрема на концентрацію загального кальцію у сироватці крові (р˂0,05), що вказує на покращення його засвоєння.