ПРВОДЕЦЕМБАРСКО УЈЕДИЊЕЊЕ У ЈАВНОСТИ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ 1918. И 1919. ГОДИНЕ - Borivoje Milošević (Srpski Istorijski Časopis)
Послије пробоја Солунског фронта и ослобођења територије предратне Краљевине Србије, почетком новембра 1918. године на изричиту молбу Народног вијећа СХС српска војска ступила је на тло некадашње Аустроугарске монархије. Позив српској војсци услиједио је као посљедица немогућности локалних власти у Хрватској и Босни и Херцеговини да осигурају унутрашњи ред и мир и одупру се надирању италијанских снага на Јадрану. Извори указују да је српска војска дочекивана са радошћу и великим надама, у већински српским срединама са истинским одушевљењем. Прводецембарско уједињење поздрављено је широм Босне и Херцеговине као један од најважнијих датума у историји, који је требао означити срећнију будућност свих јужнословенских народа. Стварање прве југословенске државе поздравили су и они појединци или групе који су уочи и током рата представљали снажан ослонац аустроугарским властима. Годину дана касније прводецембарски оптимизам је спласнуо, а међунационалне напетости и страначки сукоби рађали су прве озбиљније сумње у будућност Краљевине СХС.