PROMENA FINANSIJSKOG POLOŽAJA DRŽAVE KAO BEZBEDNOSNI PROBLEM - Ivica Lj. Đorđević; Zoran Jeftić (Međunarodni Problemi)
Druga polovina XX veka u međunarodnim odnosima ostaće zabeležena u istoriji kao period najveće liberalizacije u sferi međunarodnih ekonomskih odnosa. Mnogi faktori su pogodovali ovoj činjenici. Pre svega, pokušaj da se otklone okolnosti koje su u korenu uzroka prethodnih velikih svetskih ratova. Sa liberalizacijom trgovinskih procesa paralelno se odvijao i proces rasta javnog duga koji značajno ograničava aktivnosti državnih institucija. Zbog nedostatka sredstava u budžetu, države su primorane da se zadužuju i plaćaju značajna sredstva na ime kamata. Posebno su u teškom položaju zemlje u razvoju koje trpe razna uslovljavanja i primorane su da prihvataju nepovoljne aranžmane kako bi njihov sistem uopšte funkcionisao. Posledice opisane situacije trpe građani, pre svega, zbog nedostatka sredstava za finansiranje rada javnog sektora. Zdravstveni sistem, obrazovanje i državna uprava zbog raznih restrikcija imaju hronični deficit i nisu u stanju da isprate potrebe lokalnog stanovništva. Disfunkcionalnost nacionalnih institucija predstavlja bezbednosni problem par excellence.