Amputasyon Bakımında Abdellah’ın Modelinin Kullanımı: Olgu Sunumu - Niran Çoban; Elif Gezginci; Sonay Göktaş (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Diyabethastalarında oluşan ve iyileşmesi uzun zaman alan diyabetik ayak yaraları,bacaklarda arter tıkanması veya sinir uçlarında nöropati nedeniyle meydanagelir. Diyabetin en sık görülen komplikasyonu diyabetik ayak sendromu olupönemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Cerrahi işlem planlanan hastadaameliyat öncesi, sırası ve sonrası hastanın fiziksel, psikolojik ve sosyalyönden değerlendirilmesi hemşirelik bakımında son derece önemlidir. Hemşirelikbakımının planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesinde bilimsel bilgiışığında ilerleyerek uygun kuram modellerinin kullanılması gerekmektedir. FayeGlenn Abdellah hemşirelik kuramlarının temellendirilmesinde rol üstlenerek uygulanabilirve anlaşılabilir 21 hemşirelik sorunu modelini geliştirmiştir. Amputasyongeçirmiş hastada Abdellah’ın 21 Hemşirelik Sorunu Modeli ile hemşirelikbakımını ele alan olgu sunumunda veriler yüz yüze görüşme tekniği kullanılaraktoplanmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde Abdellah’ın kuramının amputasyongeçiren bireylerde hemşirelik bakımına yönelik kullanımı oldukça etkinbulunmuştur.