تأثیر پاستوریزاسیون آغوز بر جذب ایمونوگلوبین‌ها و فراسنجه‌های خون بره‌های نر تازه متولد شده زل - فرید مسلمی پور; سید سعید سجودیان; آشور محمد قره باش; یداله چاشنی دل (پژوهش در نشخوارکنندگان)
سابقه و هدف: از آنجایی که بدن دام‌های نوزاد تقریبا فاقد ایمونوگلوبولین‌های لازم جهت مقابله با عوامل بیماری‌زای محیطی است، تغذیه آغوز در چند روز اول زندگی آن‌ها به جهت تامین ایمونوگلوبولین‌ها بسیار دارای اهمیت است و یافتن راهکارهایی جهت افزایش جذب ایمونوگلوبولین‌ها به خون نوزادان مورد توجه می‌باشد. بنابراین، هدف این پژوهش، بررسی تأثیر حرارت‌دهی کنترل شده آغوز بر میزان جذب ایمونوگلوبولین‌ها و برخی فراسنجه‌های خون و ایمنی بره‌ها بود.مواد و روش‌ها: تعداد 40 رأس بره نر تازه متولد شده نژاد زل (21/1±49/4) در دو گروه تیماری تقسیم شدند که یک گروه از بره‌ها در 36 ساعت اول زندگی در سه وعده مساوی مجموعا 15 درصد وزن بدن آغوز خام مصرف کردند و گروه دیگر به همین میزان آغوز حرارت‌دهی شده مصرف کردند. ابتدا مخزنی از آغوز میش‌های همان گله که پیش‌تر زایش داشتند تهیه و کاملا با هم مخلوط شدند. سپس نیمی از آن در دمای 63 درجه سانتی‌گراد به مدت 30 دقیقه با حرارت غیرمستقیم در دستگاه بن‌ماری فراوری شد. آغوزهای خام و حرارت‌دهی شده در بسته‌های پلاستیکی 5/2 کیلوگرمی منجمد شدند. بره‌ها پس از تولد ابتدا پلاک گذاری و وزن‌کشی شده و سپس خونگیری زمان صفر انجام شد. پس از آن، آغوز مربوطه توسط شیشه به آن‌ها خورانده شد. پس از پایان مصرف آغوز، بره‌ها تا 35 روزگی با شیر به همراه خوراک آغازین تغذیه شدند. خونگیری از بره‌ها در بدو تولد (زمان صفر) و روزهای 5، 20 و 35 به صورت ناشتا انجام شد و نمونه‌های سرم آن‌ها منجمد گردید تا غلظت پروتئین کل، آلبومین و ایمونوگلوبولین‌جی اندازه‌گیری شود. درصد جذب ظاهری ایمونوگلوبولین‌ها با استفاده از فرمول مربوطه محاسبه گردید. داده‌های پژوهش بر اساس طرح اندازه‌گیری‌های مکرر با آرایش کاملا تصادفی با دو تیمار و 10 تکرار تجزیه آماری شد.یافته‌ها: نتایج نشان داد که مصرف آغوز حرارت‌دهی شده بر غلظت ایمونوگلوبولین‌جی، گلوبولین‌ها و آلبومین سرم خون بره‌ها تأثیر معنی‌دار داشت (05/0>P)، به طوری که حرارت‌دهی کنترل شده آغوز باعث افزایش معنی‌دار 5/39 و 1/38 درصدی غلظت ایمونوگلوبولین‌ها سرم بره‌ها به ترتیب در روزهای 5 و 20 بعد از تولد شد (05/0>P). غلظت کل گلوبولین‌های سرم در بره‌هایی که آغوز حرارت‌دهی شده مصرف کردند به طور معنی‌دار بیشتر از گروه دیگر بود. بر خلاف آن، غلظت کل آلبومین سرم بره‌هایی که آغوز خام مصرف کردند در روزهای 5، 20 و 35 به طور معنی‌دار بیشتر از گروه دیگر بود (05/0>P). حرارت‌دهی آغوز باعث افزایش کاملا معنی‌دار (001/0P=) در بازده ظاهری جذب ایمونوگلوبولین‌جی آغوز مصرفی به خون بر‌ه‌ها شد (04/43 در برابر 05/23 درصد). تفاوتی در غلظت پروتئین کل سرم بره‌ها در دو گروه مشاهده نشد.نتیجه‌گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که حرارت‌دهی کنترل شده و غیرمستقیم آغوز میش در دمای 63 درجه سانتی‌گراد به مدت 30 دقیقه باعث افزایش جذب ایمونوگلوبولین‌های آن به خون بره‌ها می‌شود.