İLETİŞİMİN YAPILANMASI ÜZERİNE ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM: ÇOK MODELLİ İLETİŞİM VE SEYİRCİ ODAKLI DİL TASARIMI / A CRITICAL APPROACH TO CONSTRUCTION OF COMMUNICATION: MULTIMODEL COMMUNICATION AND AUDIENCE DESIGN - İbrahim İlkhan; Emine Özençel (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi)
Toplumlarda, hayatın tümünü kapsayan ve insanın diline de yansıyan önemli kültürel unsurlar bulunmaktadır. Dilin farklı kültürel kodlar içerisinde kullanıldığı çoğulcu bir toplumda “Çok Modelli ve Seyirci Odaklı Dil Tasarımı” kullanılarak iletişimin sağlanabileceği savı görecelidir. Her ne kadar Christoph Sauer üzerinde durduğu Çok Modelli İletişim ve Seyirci Odaklı Dil Tasarımı’nın iletişim sürecine katkısı olduğunu savunsa da iletişim sürecinde bazı engeller ortaya çıkmakta ve süreç istenen sonuca ulaşamamaktadır. Zira iletişimde örneklenen bilgiler aklın tesir menzilini arttırmaya yaramasına rağmen, bunların anlamsal değeri örtülü olan bilgileri kapsamaktadır. Bu nedenledir ki Sauer’in üzerinde durduğu Çok Modelli İletişim ve Seyirci Odaklı Dil Tasarımı kişilerin farklı kavram algıları nedeniyle kısmi bir iletişim olgusunu ortaya çıkarmaktadır.