Правові питання використання геостаціонарної орбіти: між національними інтересами та міжнародним космічним правом - V. V. Semenyaka (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Стаття присвячена дослідженню правових питань використання геостаціонарної орбіти (ГСО) у контексті національних інтересів та міжнародного космічного права. ГСО є дефіцитним природним ресурсом, що має вкрай важливе значення для розміщення телекомунікаційних, метрологічних, навігаційних космічних апаратів, а також розв’язання наукових і військових завдань. Через обмеженість геостаціонарних позицій, використання орбіти є предметом міжнародної конкуренції, що потребує ефективного правового регулювання для забезпечення справедливого до неї доступу та усунення потенційних міждержавних конфліктів.