Primena metode konačnih elemenata u proračunu mašinskih konstrukcija - Dušan Regodić (Vojnotehnički Glasnik)
U ovom radu data je primena metode konačnih elemenata (MKE) u konkretnom proračunu cevi kalibra 30 mm, sa izborom vrste konačnog elementa i proračunom stanja napona i pomeranja. Zaključeno je da MKE omogućava detaljnu analizu napona i deformacija u različitim delovima cevi, pri čemu se identifikuju kritična mesta i mogućnosti poboljšanja konstrukcije. Primenjena metoda se pokazala korisnom za određivanje optimalne geometrije i materijalnih karakteristika, kao i za identifikaciju neophodnih ojačanja. Uporednom analizom sa klasičnim metodama proračuna potvrđena je efikasnost MKE u predikciji strukturalnih osobina i optimizaciji dizajna mašinskih komponenti.