Rozpad małżeństwa w obliczu kanonicznej zasady procesowej salus animarum suprema lex - Marta Greszata-Telusiewicz (Kościół i Prawo)
Prawodawca kościelny w Kodeksie Prawa Kanonicznego z 1983 r. określa pojęcie, cele i przymioty małżeństwa kanonicznego, które są w pełni zgodne z naturalną wizją małżeństwa. W wielu przypadkach jednak okazują się one być zbyt trudne do realizacji przez małżonków, którzy stają wobec bardzo wielu problemów dnia codziennego. Oczywiście nie wszystkie takie przypadki, które prowadzą do kryzysu małżeńskiego, a nawet rozpadu małżeństwa, stają się podstawą do wszczęcia kanonicznego procesu o nieważność małżeństwa, a tym bardziej jego pozytywnego werdyktu. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, iż nadrzędnym celem każdego postępowania sądowego jest salus animarum – zbawienie dusz jest najwyższym prawem.