BEDEN EĞİTİMİVE SPOR YÜKSEKOKULLARINDA OKUYAN AKTİF SPOR YAPAN ÖĞRENCİLERİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ BELİRLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ - İbrahim Bozkurt; Mustafa Nizamlıoğlu (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Aktif spor yapan öğrencilerin beslenme alışkanlıklarının belirlenmesi amacıyla yapılan bu araştırma; Selçuk, Karadeniz Teknik ve Gazi Üniversitelerinin Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulları’nda okuyan ve farklıbranşlarda aktif spor yapan toplam 309 öğrencinin 77 bayan, 232 erkek katılımıile yürütülmüştür. Öğrencilere III bölümden oluşan bir anket uygulanmıştır. Anketin I. bölümü kişisel bilgi sorularınıII. bölümü beslenme bilgisi sorularını, III. bölümü ise alışkanlıklara ilişkin sorularıiçermektedir. Araştırma sonuçlarıdeğerlendirildiğinde sporcuların gıdalarıve bu gıdaların içerdikleri besin maddelerini tanıma konusunda orta derecede bir bilgiye sahip oldukları, müsabaka öncesi yemek ve müsabaka arasında tercih edilen içecekler yönünden takım sporcularının, gıdaların içerdikleri besinleri tanıma ve müsabaka öncesi su içme konusunda ise bireysel sporcuların, daha bilgili olduğu saptanmıştır. Ülkemizde sporcu eğitiminde besinler ve sporcu performansındaki önemleri üzerinde daha detaylıbir şekilde durulmasıgerektiği sonucuna varılmıştır.