INŽINERINIŲ OBJEKTŲ KOORDINAČIŲ NUSTATYMO GALIMYBĖS IR KOKYBĖ GPNS RTK MATAVIMAIS ĮVAIRIOMIS SĄLYGOMIS - Vilma Kriaučiūnaitė-Neklejonovienė; Donatas Rekus (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Statybos planavimo ir valdymo veikloje taikomos technologijos, susijusios su įvairiomis erdvinių duomenų kombinacijomis, iš kurių gaunami reikšmingi rezultatai apie tiriamą objektą. Geodeziniais matavimais nustatomos statinių, kelių ir kitų inžinerinių objektų geografinė padėtis. Analizuojant ir vertinant naujus ir esamus inžinerinius įrenginius, atliekant svarbių linijinių inžinerinių objektų monitoringą ir pan. siekiama užtikrinti maksimalų tikslumą ir kaupti pilnaverčius duomenis. Vienas iš būtiniausių statybos etapų yra statinio (inžinerinių sistemų) geodezinis nužymėjimas. Plečiantis GPNS referencinių stočių tinklui, matavimo sistemų spektrui, GPS palydovų kiekiui ir t.t., gauti optimalų rezultatų tikslumą, ypač sudėtingomis matavimo sąlygomis, galimybės didėja. Praktikoje dažniausiai yra naudojamas RTK (realaus laiko kinematinis) metodas, taikant valstybinio GPNS referencinių stočių tinklo LitPOS RTKNet paslaugą. GPNS RTK matavimai urbanizuotose teritorijose dažniausiai atliekami sudėtingomis sąlygomis. Atliktas taškų koordinavimas skirtingomis geografinėmis ir matavimo sąlygomis ir analizuotos matavimų kokybės galimybės. Atlikti GPNS RTK matavimai geromis (atvirose vietovėse su geru regimuoju horizontu, kai medžiai dar neturi lapų ir yra geros oro sąlygos), realiomis ir sudėtingomis sąlygomis (miško žemėje arba šalia medžių ir po jais; urbanizuotoje teritorijoje, tarp pastatų; kalvotame reljefe, tarp uolų; aukštos elektros įtampos poveikio zonoje ir pan.). Nustatyta kad didžiausi koordinuotų taškų nesutapimai fiksuojami intensyviai užstatytose ir miškingose teritorijose. Rekomenduojama kiekvienoje situacijoje taikyti individualų sprendimą, kuris priklausytų nuo matavimų tipo ir GPNS imtuvo galimybių.